sobota 28. marca 2009

Cestovatelia.......Durelll


Socha Durrella na ostrove Jersey


V strednom rade Gerald a jeho žena Jacquie


hm,tak takto som si vždy predstavovala Geralda Durella,s nejakým zvieratkom ......

Gerald Malcom Durrell /1.1.1925-30.1.1995/ ,britský zoolog,spisovateľ sa narodil v Džamsedpur v Indii. Mal ešte troch súrodencov,Lawrence/1912/,Leslie/1918/ a Margaret /1920/.Keď ich otec zomrel,vrátili sa do Anglicka,aby v roku 1935 odišli na istý čas na ostrov Korfu. Práve tu sa prebudil u Geralda naplno záujem o zoologiu. O tomto období napísal neskôr knižočku "Moja rodina a iné druhy zvierat" ,kde s humorom opísal ich život na tomto gréckom ostrove,svoju rodinu, susedov a známych ,ale najmä zvieratá,ktoré ho obklopovali. Niekedy doslova, veď nikto nikdy nevedel čo za čudo nájde v jeho zásuvke,nedajbože vo vlastnej zásuvke,alebo v polievkovej mise.
Cez druhú svetovú vojnu žil Gerald v Anglicku,pracoval v ZOO.Zdedil nejaké peniaze a tak sa hneď v roku 1947 pustil do svojej prvej expedície do Kmerunu, bol tam potom ešte s manželkou v roku 1955. Aj o tejto svojej ceste napísal knižku plnú humoru a lásky k zvieratám,ale aj k ľuďom s názvom Dvakrát do Kamerunu.
Ako zberateľ zvierat navštívil ešte Britskú Guyanu,Paraquay,Siera Leone, Argentínu, Mexiko,Maurítius,Madagaskar.
V roku 1955 ,keď bol v Kamerune s manželkou nakrútili film a potom v roku 1962 ešte nakrútili filmy na Novom Zélande, Austrálii,Malajzii.
Vždy túžil po vlastnej zvieracine a tak v roku 1959 založil na ostrove Jersey ZOO,ktoré viedol až do svojej smrti. Na ostrove má aj svoju sochu.
Gerald Durel veľa cestoval,spoznával nové kraje,nových ľudí,ale najmä zvieratá. mal ich rád,rozumel im a aj oni jemu. Mal talent s humorom Vás oboznámiť s tým ktorým zvieraťom a tak sa jeho výklad nezdá nudným.
Námatkou len niektoré jeho knihy: Moja rodina a iné druhy zvierat,Vtáci,zvieratá a moji príbuzní,Aye-Aye a já, Opitý prales,Dvakrát do Kamerunu, Zoo v zámku, Ruženka patrí do príbuzenstva,Chyťte mi Guarézu,Ostrov v nebezpečenstve

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára