utorok 24. marca 2009

Cestovatelia...... Fawcett





Podplukovník Percy Harrison Fawcett,vojak cestovateľ kartograf,sportman,výskumník, umelec,staviteľ lodí,mystik..
Narodil sa v r.1867 v Torquay,v Anglicku.Pôsobil v Afrike,Honkongu,bol tajný agent.Keď pôsobil na Ceylone, zoznámil sa so svojou budúcou manželkou Cheeky-Ninou Paterson,a tu sa aj narodil starší syn Jack.Istý čas pôsobil v Maroku a potom ho odvelili do Írska na Spike -Island.
V roku 1906 sa dostáva do Južnej Ameriky,kde pracuje pri vytyčovaní hraníc Bolívie. Po skončení podnikol niekoľko expedícií,ale všetky na území Brazílie:
1906-1907= v medziriečí Madre de Dios a Madeira,1907-1908,1910,1911,1913,1913-1914= všetky v Mato Groso. Posledná expedícia z ktorej sa vrátil bola jediná v nižších oblastiach Brazílie,z Corumby do Rio de Janeira.
Fawcett veril v zmiznuté civilizácie,veril,že po potopení atlantídy sa atlanťania usadili práve na území dnešnej Brazílie.Veril,že niekde vo vnútrozemí žijú ich potomkovia a možno tu nájsť ich stopy. Fawcett počúval príbehy indiánov, študoval ich rituály...... a potom dostal malú čiernu bazaltovú sošku. Zobrazovala postavu v suknici,s trojrohou čiapkou na hlave, na hrudi držala tabuľku s čudnými znakmi a tie isté znaky boli aj na páse,ktoré mal na členkoch. Soška pulzovala akousi energiou,pre niekoho príjemnou,pre niekoho nie. No a nepodarilo sa ju zaradiť do žiadneho obdobia/skúmali ju v British Museume/.
Ľudia sú čudní,Fawcett sa ukázal ako praktický človek, nielen sa vrátil vždy z hĺbky džungle,aj keď niekedy veľmi zoslabnutý,ale získal aj veľa nových poznatkov. Mal veľa rôznych záujmov,bol zručný,ale ako náhle začal rozprávať o svojom sne, už ho označili hanlivým "mystik" a nebrali ho vážne.
Ktovie čo všetko videl a počul na svojich výpravách,v každom prípade podľa jeho rozprávania vznikla slávna kniha"Stratený svet" Conana Doyla...... tá skala,tá ihlanovitá,čo z nej Chalenger a ostatní preliezli na mesu sa nachádza v knihe Fawcetta,Mato Groso. A v jej okolí sa aj traduje legenda o Kurupira,zelenom démonovi mesy......
Fawcett sa dlho pripravoval na svoju poslednú expedíciu, tentoraz sa chystal byť preč tri roky a chcel nájsť stratené mestá,stratenej civilizácie......išiel s ním jeho starší syn Jack a Jackov kamarát Raleigh.Či niečo našli,alebo nie,nevieme...... posledný odkaz poslali 29.mája 1925, z kordináty 11 stupňov a 41 minút južnej šírky a 54 stupňov a 35 minút západnej dĺžky.
Posledné slová Fawcetta manželke zneli:Neboj sa ,všetko bude v poriadku........ viac sa neozvali.

Keď sa chystal Fawcett na túto expedíciu,žiadal rodinu,aby neposielali za ním nikoho,keď sa stratí. Škoda ďaľšieho života. No sú mnohí,ktorí bažia po sláve a niekoľko mesiacov po jeho odmlčaní sa ,uskutočnili rôzne expedície,samozrejme všetky podľa mapy ,čo ju zanechal.Lenže nenašli v skutočnosti ani stopu,starší syn po vojne prešiel tú trasu celú a tiež konštatoval,že tam nie je nič tajomné.
Ale senzáciechtivosť nemá konca,preto sa dodnes vymýšľajú hypotézy,čo sa asi stalo. Mňa osobne rozčúlil opis udalostí od Mishu Williamsa,ktorý z Fawcetta urobil fanatika,niekoho kto ide za svojím cieľom cez mŕtvoly,niekoho,kto je natoľko duchovne vyšinutý,že chcel založiť vo vnútri džungle mystickú kolóniu. Samozrejme Williams túto teóriu začal hlásať,až keď umrel posledný člen rodiny, ktorý poznal Jacka aj Percyho,Brian Fawcett.
Niet pochýb ,že v držaní rodiny Fawcett boli nejaké listiny,ktoré zanechal podplukovník rodine. Jeho žena Cheeky ich dala Brianovi dobrých 10-15 rokov po udalostiach. Ale čo v nich bolo......?

Je pravda,že Fawcett mal dušu tuláka, nedokázal obsedieť na jednom mieste,ale rodinu mal rád.Podľa jeho syna Briana,keď bol doma, bol veľmi milý,láskyplný. A nadovšetko miloval ženu. Aj keď mal nekonvenčné myslenie, bol realista, všetky pre a proti zvažoval naozaj prakticky.V každom prípade nešli po tej trase čo bola nakreslená na mape ,skôr namierili do Mato Grosa,k niektorej mese. Veď do tých oblastí najčastejšie podnikal expedície. A ktovie,možno sa dostali do niektorého "strateného sveta" Veď ešte dnes v čase radarov, laserov ,satelitov..... nedokážeme vidieť čo je na tej ktorej mese,zarastenej džunglou. Peši sa hore nedá dostať a helikoptéra nemá kde pristáť......určite sú tam nejaké tajné cesty a chodníky,ale kde ich hľadať.....


Poznámka: Snímky hore zobrazujú Cheeky-Ninu,manželku Percyho Fawcetta, smerom dole Percy Harrison Fawcett,jack Fawcett a Rangleih Rimmell.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára