sobota 14. marca 2009

Moje mesto






Rosenavia,Ros-bana,Rozsnyó-bánya,Rožňava

















Moje mestečko je veľmi starodávne,kto tu postavil prvú chatrč, prvé obydlie.... nevieme.Prešli tadiaľ Jazygovia,Kvádi,Kelti,Huni,Slovania,Sasi.Pôvodné obyvateľstvo je vlastne zmesou týchto národov.



Rožňava leží v doline,ktorá má štyri východy ,na štyroch svetových stranách.Keď sa lepšie pozrieme,tak leží vlastne na krížnych cestách. Celé staré mesto je podkopané tunelmi,podzemnými chodbami,veď baníctvo sa tu usadilo už v dobe kamennej a v malej miere ešte stále funguje na okolí.
Prvá zmienka o meste sa objavuje v starých listinách z roku 1291.
V tom čase patrilo biskupovi z Esztergomu,Ladomérovi.Daroval mu ho Endre III. ,hm ale komu patrilo predtým?
V 15.storočí ho vlastní sas Venthemmeier, neskôr mesto obsadili husiti,postavili si aj pevnosť.Na jeho mieste je dnes mestký cintorín.Po stáročia mesto menilo nielen náboženské cítenie/aspoň štatisticky/,ale aj národnosť.Navštívili ho vojská Bethlena,
Tokolyho,Rákóczyho/ I.aj II.-ho/,husiti a veru mestečko si užilo aj Turkov. Tí síce boli v neďalekom Fiľakove,ale sem ,tam sa prihnali aj na sever a veru nie ako priatelia.

Ale mestečko prežilo.....prežilo rôznych zemepánov, pravoty s Andrássyovcami.prežilo keď ho pripojili k slovenskému štátu,prežilo keď ho vrátili maďarom a prežilo znovu pripojenie k Československu.

Niekedy mám dojem,akoby moje mesto na niečo čakalo.... nevyvíja sa, stagnuje, hoci predtým tu boli remeslá,baníctvo....dnes sa akosi nič nedarí.... mesto čaká. Na niekoho? alebo na niečo?
A pritom je to miesto s veľkou silou,bolo tu niekoľko kláštorov, istý čas tu žili cisterciani, templári mali nad neďalekými Jovicami hrad,aj paulíni boli blízko a aj františkáni. V meste sa istý čas zdržali aj jesuiti.




1 komentár: