štvrtok 19. marca 2009

Účtovníctvo.....



Účtovníctvo, na začiatku minulého storočia veľmi prestížne zamestnanie.Dnes.... no možno výnosné,ak sa nachádzate v oblasti prosperity,ale už nie prestížne. Podnikatelia k nemu pristupujú ako k nutnému zlu a nie ako k priateľovi a poradcovi. A tak účtovníci sa čím ďalej, tým viac spoliehajú na stroje.Veď nikto ich snahu "ošetriť účet" neocení,ale stroj je stroj,ten síce dokáže dodržovať zákonitosti,ale nedokáže byť pružný.A tak podnikatelia strácajú možnosť zlepšiť si legálne hospodársky výsledok a účtovníci sa unudia,lebo pracujú len mechanicky.
Preto je dobré poznať zákonitosti účtovania-účtovné súvzťažnostia počítačové programy využívať len pre uľahčenie práce/ mno účtovník musí väčšinou veľa písať a počítať..... stroj to urobí za nás a rýchlejšie/
K tomu aby človek dokázal účet "ošetriť" a nielen ho naúčtovať,musí poznať chod firmy,ktorú účtuje.
Keď sme účtovníkmi na plný úväzok, prvé čo musíme spraviť ,je spracovať rozbor....... čo ktorý účet,analytika obsahuje, ale aj sklad,odbyt, doprava ....... proste vedieť čo ,ktorý, podsystém robí a ako sa k účtovníctvu pripája.
Tak iste by sme si mali pozrieť smernice firmy..... ak ich firma nemá/a stáva sa to najmä pri stredných a malých podnikoch/,tak ho v spolupráci s inými podsystémami vypracovať. Uľahčuje to prácu a orientovanie sa v dokladoch.Je dobre mať po ruke základné zákony a nariadenia, veď dnes už nikto nemôže mať celé znenia v hlave. A hľadať stále na nete je únavné.
Ak robíme účtovníctvo externe,tak nemôžeme ísť takto do hĺbky,ale mali by sme sa aj tak snažiť pochopiť v hlavných rysoch chod firmy.
A či už sme účtovníci v hlavnej činnosti,alebo externisti, potrebujeme priateľov-účtovníkov.Viac hláv viac vidí.........a kontakty na diskusné skupiny na nete. Väčšinou sú ľudia nápomocní,keď pre nič iné,tak preto,lebo každý raz môže pomoc potrebovať.

Tí ktorí nikdy neúčtovali v praxi hovoria o suchopárnosti účtovníka,toto ma vždy prekvapovalo. Veď účtovníctvo je vlastne vzrušujúca hra..... niekedy stresujúca, niekedy na zlosť,ale nikdy nie je nuda. Veď si to len predstavte, za každou číslicou sú vlastne procesy, každá číslica označuje nejakú činnosť a vašou úlohou je pracovať s nimi tak,aby aj vlk sa nažral a aj koza nám zostala.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára