nedeľa 28. júna 2009

Priateľstvo

Ľudia sú ďalej ako bohovia, ak hľadáš človeka, nebuď netrpezlivá./sávitrí, Illés Endre/

Priateľstvo sa nezrodí zo dňa na deň, ale musíš ho budovať z kroka na krok.

Priateľ je niekedy viacej ako vlastný brat.

Ten kto má priateľa je veľmi bohatý.



Niekedy rozmýšľam , stratilo aj slovo priateľ svoj obsahový význam? Tak ako láska, slušnosť, pravdovravnosť? Ošúchal sa, lebo sa používal často a nevhodne?

Vidím to v živote dosť často, niekto povie môj priateľ a vlastne je to niekto koho stretol raz, možno viac nie, ale má vysoké postavenie. To ho ale oprávňuje na oslovenie priateľ? A vôbec, stojí on o to oslovenie,chce ho?

Nikdy som si nemyslela, že práve vo virtuálnom svete sa toto oslovenie tak rozmôže .

Plníme si kontakty na blogoch ,mailoch..... pri postavách počítačových hier. Rozmohol sa trend čím viac priateľov ,tým je niekto "lepší" , zvyšuje sa jeho postavenie. A čím sú títo priateľia uznávanejší,alebo vyšie postavení/funkcia alebo level,je to rovnako významné/tým lepšie.
Lenže takto sa stratil zmysel označenia PRIATEĽ. A zrazu sa veľa ľudí stiahlo, nechce mať priateľov, niekedy im stačí jeden. A niekedy človeka čaká také rozčarovanie , že sa utiahne, nechce mať priateľov.Možno v živote nemal Priateľa, iba priateľa a tak nepozná rozdiel, možno sa bojí sklamania, veď to už tak často zažil..........

Ale človek potrebuje priateľa, niekoho komu môže dôverovať, niekoho kto ho podoprie, keď už nevládze ďalej, niekoho kto ho vypočuje bez posmechu, bez kárania. Aj vtedy ak s ním nesúhlasí, aj vtedy ak on sám vidí ináč svet........

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára